You are here

Știri din Basarabia prerevoluționară - 16.02.1914

16 Fevruarie 1914


 

Știri din Chișinău.

Pela începutul lui Martie or să apuce de sfârșit monumentul (pameatnic) împăratului Alexandru I. Cum se scrie, sculptorul Ximenes va sosi în Chișinău și sub privigherea lui se va lucra monumentul.

Sosirea noului vițe-gubernator.

Miercuri 11 fevruarie la 11 ceas. 30 m. dim. o sosit în Chișinău d-l Sergei Dmimitrievici Evreinov, numit vițe-gubernator în locul lu d-lui Iugan. La gară o fost întâmpinat de polițiimeisterul S.A. Petrovschii, de mai mulți cinovnici de la direcția guberniei, în frunte cu B.D. Merjinschii, și alții. Dela gară o plecat la sobor, unde Î.P.S. Arh. Serafim o slujit moleben. De-acolo s-o dus la mai mulți ocârmuitori a feliurite așezăminte. S-o oprit d-l vițe-gubernator în otelul «London».

Tot în această zi d-l vițe-gubernator o primit pe d-l locțiitor de vițe-gubernator S.M. Raevschii, pe ghenerarul-leitenant A.I. Ievreinov, A. N. Crupenschii și polițiimeisterul S.A. Petrovschii.

O cerere dreaptă.

Locuitorii satului Novopocrovca din ț. Izmailului au trimis o cerere («proșenie») lui gubernator, ca să li se trimată în satul lor un preut care ar putea să slujască în biserică pe limba moldovenească.

Ei spun, că preotul de-acolo no-putut în 10 ani de zile să învețe limba moldovenească și că cea mai mare parte din locuitori nu știu limba deloc rusască, așa că în curjerea acestor ani mai nimenea din săteni nu s-au spăvăduit (mărturisit).

Numire.

Se zice că d-l gubernator al Basarabiei M.E. Ghilhen va fi numit tovarăș al ministrului de interne, iar că în locul său fi numit d-l Șebeco.

Pentru lumină.

În ziua de 12 Fevr. o venit din satul Pănășești, ț. Chișinăului, o deputație la uprava zemstvo-ului, să stăruiască pentru facerea unei școli în acel sat. Pentru aceasta obștia o dat 1 deseatină de pământ, hotărând a da și 3000 de carboave pentru facerea acestei școale.

Altă obștie.

Mai mulți săteni din Carpineni, ț. Chișinăului, au cerut dezlegare de la d-l Gubernator pentru deschiderea în acest sat a unei obștii de gospodărie sătească.

Dezlegare.

Comitetul degubernie pentru treburile creditului mărunt o dat dezlegare tovărășiei de credit din Ciolacov, ț. Bălților, ca unui sângur tovarăș să se poată da cu împrumut până la 600 rub.

Glasul Basarabiei, 1914, № 7(43).