You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 10.11.13

10 Noiemvrie 1913


Din Chișinău.

Cărți de gospodărie moldovenești.

Zilele acestea uprava zemstvei de gubernie din Chișinău trimite pe la toate upravele de ținut cărți moldovenești pentru gospodărie, alcătuite și tipărite de dânsa. Deocamdată sunt tipărite cărticele numite: «Sfecla pentru hrana vitelor», «Iarba de hrană - liuțerna» și «Oaia de caracul». Dacă moldovenii se vor înteresa de cărticelele estea, uprava are de gând să tipărească și altele multe cărticele tot pe limba moldovenească.

Concertul lui L. Godovschii.

În ziua de 2 Noiemvrie în casa eparhială din Chișinău o fost dat pentru întâia dată un concert de vestitul pianist L. Godovschii, aducând ascultătorilor, cari s-au adunat în număr foarte mare, o rară plăcere și lăsând în mințile lor o frumoasă amintire despre dânsul, ca pianist neîntrecut.

Lecția lui G. M. Pecatoros.

În zala Dumei orășane în ziua de 3 Noiemvrie o cetit o lecțiune de G. Pecatoros după tema romanului «Frații Caramazov». D-l Pecatoros este un orator foarte bun și vorbește frumos și pe înțelesul tuturor. Vinitul din sara asta merge în folosul băieților săraci, cari învață carte. Dorim, ca mai des să se cetească așa lecțiuni.

Un ascultător.


Din Basarabia.

~ Țaranii din s. Cajdagalia-Russcaia, Haralampii Batiușcov și Stepan Cocetov s-au luat la sfadă, apoi au îneput a se bate și-ntr-asta vreme Batiușcov o tras cu pușca în Cocetov și l-o-npușcat.

~ Țăranii din s. Boghiceni, vol. Bujorilor, o făcut hotărâre să deie o desetină de pământ pentru școală, ajutori la facerea școalei și să plătească apoi în tot anul o parte de leafă învățătorilor.

Hoți pe drumul Orheiului.

În ziua de 6 Noiemvrie înnaintea câtorva oameni, cari merjau c-o trăsură din Orhei la Chișinău, au eșit vr-o câțiva hoți, cari, oprind trăsura, au vrut să prăde pe drumeți. Însă unul din ei o dovedit să tragă cu pușca în tălhari, dintre cari unul o căzut mort. Ceilalți au fugit. Se face cercetare.

Glasul Basarabiei, 1913. № 31.