You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 22.09.13

22 Septembrie 1913


Din Chișinău.

♦ În Chișinău se așteaptă venirea d-lui L. A. Casso, ministerul instrucțiunei publice (al învățământului).

♦ D-l Ministru al căilor de comunicație S. V. Ruhlov o cerut de la șeful (nacealnicul) stanției Chișinev, ca să-i trimeată toate articolele (stateicile) tăiete din gazete, în cari se scrie despre neorânduielile dela aceasta stanție, precum și de la altele din apropiere, poruncind, ca să fie trimis și răspunsul pentru tot ce s-o scris în gazete.

Porunca d-lui ministru credem că a bucurat... pe aceia, cărora nu le cam pasă de ceia ce scriu gazetele pe socoteala și despre faptele lor.

Expoziția de poame.

În ziua de 18 Septembrie s-o închis expoziția pentru vierit și livădărie din Chișinău.

Mai înnainte de a se închide expoziția,  s-au vândut poamele cu prețuri foarte ieftine, din pricina lipsei de cumpărători. Îndeobște expoziția o fost mică și proastă: public o fost puțin, din România n-au venit nimeni, cum se așteptau, și ea o adus numai pagubă, de vre-o câteva sute de ruble celor cari au făcut-o. După părerea multora, pricina se încheie într-aceia, că nu-i unire între amândouă obștiile - cea pentru vierit și cea pentru pomărit, cari își au tot un scop, adică urmează una și aceiași țântă - înbunătățirea și înmulțirea roadelor viilor și a livezilor, - și aici este de vină, după cum se vorbește, președintele celei dintâi obștii F.F. Cheppen.

Floricica albă pentru lupta cu oftiga.

De toți banii strânși în ziua le 15 și 16 Septembrie din vânzarea «floricelei albe» pe ulițile Chișinăului în 137 de cutii («crujce», «corobci») s-o găsit 2,343 de ruble 32 cop.

O cerere dreaptă.

Obștia pentru ocrotirea (apărarea) dobitoacelor din Chișinău (obșcestvo pocrovitelistva jivotnâm) o trimis rugăminte la d-l Gubernator, ca el să facă hotărâre, că n-aibă voie oamenii să puie dobitoacele la lucru sărbătoarea, ci să le lese să se odihnească.

Holera.

Sara la 17 Septembrie doftorul din Bolgrad o telegrafiat la uprava de gubernie, că în s. Cicima țin. Izmailului,s-o înbolnăvit un om de holeră.

♦ Doftorul din Vilcovo prin telegramă o cerut să i se trimată din șpitalul zemstvei de gubernie 4 feldșerii pentru lupta cu holera. La 17 Septembrie feldșerii ceruți au plecat la Vilcovo prin Odessa cu trenul curier (curierschii poiezd).

Automobilul - pricina.

În satul Banești, automobilul inginerului din București Vasilescu o călcat o femeie ș-o omorât-o. Oamenii au ucis pe șoferu (mașinistul) care picase jos din automobil.

Omor.

În s. Malo-Togatin Simeon Malai o ucis pe Stefan Corobca din același sat.

Glasul Basarabiei, 1913. № 24.