You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 08.09.13

8 Septembrie 1913



Din Chișinău.

Adunarea podgorenilor (vierilor) din Chișinău o hotărât, să ceară dela departamentul pentru plugărie un milion-două de ruble cu care să facă în Basarabia o plantație de soiuri bune de viță și botuși de vie pentru toată gubernia.

Pe zilele de 20, 21 și 22 Septembrie înaltpreosfințitul Serafim o însemnat adunarea celor care învață pe copii legea lui Dumnezeu în școlile de mijloc din Chișinău, a lămuri, cum se poate mai bine de făcut acest lucru.

Departamentul pentru plugărie o înștiințat pe uprava zemstvei din Chișinău, că pentru sămințuri de iarbă pe anul 1914 a să deie 150 rub.

Primirea de oaste a tinerilor, care sunt la rând în Chișinău se începe la 1 Octombrie. Sunt chiemați 796 de creștini și 722 de evrei.

Ocârmuirea o oprit cumpărarea pânei, pe care o aduc oamenii de la țară, pe ulițile Chișinăului. Pânea poate să fie vândută numai în anumite medeanuri.

Redactorul jurnalului «Seliscoie Hozeaistvo», căruia i-a fost poruncit să tipărească cărticele pentru gospodărie, roagă uprava, ca cărticica despre popușoi să fie alcătuită de înalții specialiști din upravă.

Descoperirea monumentului Împăratului Alexandru întâi se crede a fi pe la 15 Octombrie s. a.

Lupta cu oftiga.

Adunarea obștiei pentru lupta cu oftiga o hotărât, că toate parale câte s-or strânge în ziua serbării «floricelei albe» dela 15 și 16 Septembrie să se deie la șpitalul ce se deșchide la 20 Septembrie pentru bolnavii de această boală.

Trebuiesc slujitori la tramvaiul electric.

Pentru tramvaiul (conca) electric în Chișinău trebuiesc vr-o 300 de oameni cu știință de carte, și pentru asta aici s-o deșchis cursuri, la cari se învață viitorii slujbași; dar până acu umblă la cursurile numai 25 de oameni

Pentru holeră.

În ziua de 4 Septembrie în casa d-lui Gubernator o fost o adunare mare, la care o luat parte la vr-o 40 de persoane— doctori, nacealinici ș.a. și aici s-o făcut hotărâre pentru măsurile, cari trebuiesc luate înpotriva holerei.

Pentru zestre.

O tovărășie din Bălți cere ca să i se deie voie să deșchidă o bancă, pentru dat zestre fetelor cari se căsătoresc.



Holera.

Holera o trecut în ținutul Hersonului. În câteva locuri deacu sunt loviți de această boală. Se adună grabnic doftorii și comisiile sanitare.

Pentru a vede ce măsuri trebuie luate înpotriva holerei este trimis la Prut doftorul cel mai mare A. A. Deseatov.

Glasul Basarabiei, 1913. № 22.