You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 19.05.13

19 Mai 1913



Din Chișinău.

D-l gubernator M.E. Ghilhen o întărit smeta viniturilor și a cheltuelilor târgului Chișinău pe anul curgător.
Președintele upravei de gubernie C.A. Mimi alaltaeri o plecat la Chiev, pentru ca să iee parte la sfatul comitetului pentru ducirea mărfurilor pe drumul de fier.

La 15 Mai cu trenul de la stanția Chișinău au plecat din ținut o «partie» (un cârd) de oameni spre «Amur», unde gândesc ei că se vor pricopsi cu pământurile, ce li-se dă acolo.
Oare nu știu, na-au aflat moldovenii nici până acuma, că foarte mulți din acei cari ș-au vândut tot avutul și plecase la Amur în Sibir, pentru a căuta acolo fericirea, peste puțină vreme s-au întors înnapoi—«săraci lipiți pământului»? De ce mai umblă degeaba pe drumuri și se chinuiesc, dacă nu-i trimite nimenea cu deasila?

În zilele de pe urmă în ț. Chișinăului sînt următoarele prețuri pe pâne: grâul 95 c.—1 r. pudu, săcara 80-85 c., orzul 70-75 c., ovăsu 70-75 c. și popușoiul 45-50 c. pudu.


O faptă huligănească!

Asară, 17 Mai a.c., pe la 6 ceasuri, pe poarta caselor cu № 5 de pe ulița Pușchinscaia, unde este Redacția noastră, o fost bătută tabla, firma (vâvesca) Redacției gazetei «Glasul Basarabiei», dar peste noapte un huligan o rupt tabla, lăsându-ne spre frumoasă amintire numai urechile... prinse în șuruburi!

Gorodovoii cu numerele 24 și 16 n-au văzut pe acest huligan, macar că stau de la poartă la câțiva pași!..

Azi se tipărește gazeta, așa că nu putem scri mai mult despre această faptă mișelească, huligănească, și poate nici vom mai scrie!

Dar să știe acel huligan, că de va fi prins cu laba pe poartă va da de dracul, fără a mai fi întrebat de ce o pus laba sau cine l-o plătit să săvârșască așa faptă huligănească!


Din Basarabia.

În satul Vadu-lui-Isac frații Rodion și Afanasie Coteț năvălind asupra lui Vasile Rașcovan, din acelaș sat, l-au rânit c-un cuțit, Rașcovan o murit.

Dela 1 Iulie în s. Cobâlca, țin. Orgheiului, s-o dat dezlegare pentru poștă.

D-l Gubernator o întărit pe țaranul din s. Bravicea, țin. Orheiului, N.L. Miller pocetnâi bliustiteli» (păzător, privighetor) al școlii cu 2 clase din acest sat.



Poșta redacției.

St. Al. Ionescu-Izmail.
Poezia este frumoasă. Cândva vom tipări-o. Dar întâi am vre să știm, cu câți ani ești mata mai mare de cât scriitoriul român Teodor Speranță, în scrierile căruia se găsește și «Schimbul țiganului»?..
Și întocma ca și la D-ta!

Glasul Basarabiei, 1913. № 6.