You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 05.05.13

5 Mai 1913


Din Chișinău.

Gubernscaia Zemscaia Uprava a primit de la departamentul agriculturii ajutorul de 50 ruble cu scopul de a se arăta oamenilor în muzeul Zemstvei cum se hrănesc gândacii de matasă.

La expoziția (vâstavca) de fructe, poami și vinuri, care se va face la toamnă în Peterburg, cu ocazia iubileului de 300 ani de când împărățește în Rossia Casa Romanovilor, va lua parte și Basarabia.

Inspectorul gospodăriei sătești din Basarabia V. G. Lomachin iesă din slujbă.

Chișinevscaia uezdnaia zemscaia uprava a cumparat la expoziția de gospodărie sătească din Elisavetgrad 5 tauri (bugai) premiați la expoziție; fiecare taur costă 400 ruble. Vor fi duși pentru prăsilă în punctele agropomice din țânutul Chișinăului Afumați, Vorniceni și Budești.

Oammenii din Lopușno, precum și cei din țânutul Akermanului au trimis la Gubernscoe zemstvo știrea, că în urma ploilor pe câmpuri s-au ivit foarte mulți șoareci de câmp sau țâncii pământului — Țaranii din Lopușno cer ajutorul Upravei pentru stârnirea lor.

Odată cu țâncu pământului oameni se luptă și cu milidiu, care strică viile nestropite cu piatră vânătă (vezi «Glasul Basarabiei» № 1).


Din Basarabia.

Sfatul gospodăriei sătești de la zemscaia uprava a țânutului Orgheiului a găsit neapărat terbuitor, ca agranomii să cetiască norodului voroave despre gospodăria sătească și să ceară și de la gubernscoe zemstvo ajutoriul bănesc pentru acest scop.

Сe bine ar fi, dacă aceste voroave s-ar face mai mult în limba moldovenească, pe care o pricep și o vorbesc toți locuitorii acestui țânut.

Zemscaia Uprava din Bender a primit de la departamentul agriculturii ajutorul de 400 ruble pentru răspândirea culturii gândacilor de matasă.


Din Vadu-lui-Vodî.

În ziua de 21 Aprilie a.c. s-a adunat obștia din satul nostru în casele tovărășiei de credit, hotărându-se a se deschide în Vadu-lui-Vodî o băcălie obștească (potrebiteliscaia lavca). S-au înscris ca partași 42 oameni, dând fiecare câte 10 ruble și 75 copeici. Deci capitalul este 451 rub. și 50 cop. Ca ocârmuitori ai băcăliei au fost aleși Anton I. Mereuță, care va cumpara și marfa trebuitoare pentru băcălie, Gheorghie F. Leahu—cassier, Teodor G. Negruți—secretar. În comisia de revizie au fost aleși: doctorul Gr. I. Șteri, Gr. Iv. Munteanu, Dim. P. Stropșa și Mitr. V. Iachimov,—toți fără leafă vor lucra.

Vânzător în băcălie a fost numit cu 10 rub. pe lună, deocamdată, D.I. Marcinschii, care a dat 200 ruble zalogul.

Pentru băcălie a fost închiriet (năimit) pe 3 ani de zile casa lui P.V. Сolac cu 70 rub. pe an.


Tovărășia de credit din Vadu-lui-Vodî trimite plata pe un an 2 rub. 50 cop. pentru gazeta «Glasul Basarabiei», iar noi, și de la numele altora, dorim viață lungă gazetei «Glasul Basarabiei», ieșirea căreia la lumină ne-a bucurat foarte mult Petru V. Сolac, A. I. Mereuți, D. P.Stropșa, Pr. N. Nurcanu.

Glasul Basarabiei, 1913. № 4. Mai.