You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 19.01.14

19 Ianuarie 1914


 

Lotăria-allegri.

În zilele de 12, 13 și 14 o fost lotăria-allegri în folosul spitalului Crucea Roșie — Gherbovețcaia obșcina din Chișinău, despre care s-o scris în numerele trecute.

Lucrurile mai scumpe au fost câștigate chiar din ziua întâia.

Toate biletele au fost vândute.

Asta dovedește încă odată, că spitalul acesta este de mare folos pentru toți bolnavii fără deosebire de neam, credință și rang.

Prădăciune.

Multe tălhari sau prădăciuni se întâmplă în Chișinău, despre care noi nu scrim totdeauna, din pricina lipsei de loc în gazetă. Ele se săvârșesc de «artiști» de toată mâna — ziua și noaptea — în toate zilele. Așa,de pildă, la 12 Ianuarie — ziua — niște tălhari au prădat bacălia lui I. Bobicov dela noul bazar, întrând în băcălie după ce-au sfarmat lacata dela ușă. Au furat: vanilie de 300 ruble, șocolad de 6 ruble, bani numărători 100 rub., 3 vexele (polițe) iscălite de I. Bobicov pentru 800 rub.,precum și câteva cutii («corobce») a obștiilor de binefacere, în cari să fi fost ca la 200 rub. Asta dovedește, că bazarul îi păzit foarte bine chiar și ziua.

Din Fălești.

Păzitoriul volostei S. Gurduza împreună cu F. Proca, I. Bodca, S. Cebotariu, F. Mașco și I. Robu au spart cassa volostei, furând suma de 369 ruble. Toți au fost arestați, după ce au mărturisit fapta. Lui S. Gurduza îi cam plăcea să petreacă, de aceia o și fost el întâi prepus, arestat și la urmă o dat în gât și pe tovarășii lui.

I. Gându.

Strașnică întâmplare.

În satul Chițcani, ț. Benderului, în casa lui A. Cravcenco, o mâță turbată o mușcat pe toți copii în număr de 6 suflete, pricinuindu-le mai multe zgârâituri și răni. La început părinții n-au luat în samă aceasta, dar după câteva zile rănile au prins a crește, iar un băiet era deacu curat turbat. După sfatul doctorului, A. Cravcenco cu toții copiii o plecat în Odesa, că să-i lecuiască, dar băietul o murit chiar în ziua sosirii în cele mai strașnice chinuri. Și pentru ceilalți copii este puțină nădejde de scăpare cu viață, din pricină, că nu li s-o dat din primă ajutoarele cuvenite.

Învățător spânzurat.

În satul Chitai, ț. Izmailului, învățătoriul N. F. Goloborodov, feldșerul și dascalul au petrecut o noapte veselă la un locuitor din acest sat. Noaptea târziu au ieșit cu toții, dar în ograda bisericii vântul o luat de pe capul învățătoriului pălăria, învățătoriul s-o suit în clopotința bisericii, unde s-o spânzurat de frânghia unui clopot. A doua-zi o fost găsit țapăn.

Glasul Basarabiei, 1914. № 3(39).