You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 12.12.13

12 Decembrie 1913



Monumentul lui Suvorov în Izmail.

Primarul (golovaua) orașului Izmail o primit din Ialta o telegramă de la sculptorul Eduards, cum că s-o hotărât râdicarea monumentului lui Suvorov în Izmail la fel cu acela râdicat în România la Plăinești.

În ajutorul podgorenilor.

Comitetul zemstvului din Izmail va mijloci la departamentul de agricultură și împărțire de pământ să i se deie 200 mii de ruble din fondul de meliorație, pentru a se putea face împrumuturi podgorenilor, cari și vor sădi din nou viile stricate de filoxeră.

Numărul acesta — 35 nu s-o putut tipări la vreme din pricina unei întâmplări neprevăzute, despre care vom scri în alt număr.

Școli nouă.

~ Peste puțină vreme se vor face case pentru școalile de pe moșiile mănăstirilor de peste graniță în satele următoare: Nisporeni I, Pârjolteni, Varzarești II, Mereșeni, Sadova și Varzarești I.

~ Uprava de ținut a Chișinăului o hotărât să trimată pe doi slujbași ai ei pe S.V. Cohanschii și E.A. Narl, ca să vadă sânguri locurile alese le upravă pentru deschiderea școlilor și să afle pe loc câți băieți sunt în vârsta de școală în satele următoare: Peticeni, Sipoteni, Gratiești, Hansca și Gâncești.

Omor.

Pe moșia Durleștilor s-o găsit o femee ucisă supt un pod, care pe urmă s-o văzut că este săteancă E. Ciuș din s. Durleștilor. Țaranul Mardari de 78 ani care trăia cu dânsa o fost arestat ca prepus și la cercetare o mărturisât cî el o omorât pe E. Ciuș.

La drumul mare.

În ziua de 1 Dechemvrie pe drumul dintre Orhei și Chișinău trei hoți au oprit în drum prin focuri de revolver pe moșierul Gaidamovici, care o putut scăpa din mânile bandiților, fujind și împușcând înspre dânșii. Poliția îi caută și pe aceștia.

Glasul Basarabiei, 1913. № 35.