You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 03.11.13

3 Noiemvrie 1913 g.


Drumuri de fier.

Zemstvul de gubernie al Basarabiei în adunarea extra-ordinară de la 30 Oct. a.c. o primit propunerea upravei, ca să se mijlocească pe lângă guvern (pravitel'stvo) pentru facerea drumurilor de fier în Basarabia între Chipnearca — Soroca — Bălți, Bălți — Orhei — Chișinău, Chișinău — Gâncești, Gâncești — Leipțig și Leipțig — Ghenliț. Ca înputerniciți de la Zemstvo pentru mijlocire au fost aleși: membrul Sfatului Împărătesc D.N. Semigradov, președintele upravei C.A. Mimi și A.A. Proșevici din partea zemstvoului Akermanului.

s. Vadu-lui-Vodî.

Calendariul Moldovnesc pe anul 1914 alcătuit de C.D. Popesco și editat de F.P. Cașevschii va ieși la lumină peste câteva zile.

În ziua de 20 Octombrie în satul nostru la dughiana obștească (potrebitel'scaia lavca) o fost adunarea tovarășilor unde o venit și comisia de la banca de credit mic din Chișinău (Uiezdnaia Cassa), care o revizuit dughiana. S-o găsit că vânzare și cumpărătură s-o făcut de 2700 de ruble. Marfă s-o găsit de față de 900 r. Bani gata 140 r. Câștig curat s-o găsit 35 de rub., afară de cheltuieli, și jumătate din mobila din dughiană răscumnărată.

Adunarea o socotit pe pânzătoriul veci și o ales altul nou, precum și un cilen.

Trebile merg foarte bine, dar sunt puțini tovarășii deocamdată. Bine ar fi dacă s-ar uni la acest lucru de folos cât să poate mai mulți din sătenii noștri.

Un sătean.

Glasul Basarabiei, 1913. № 30.