You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 25.08.13

25 August 1913



De la Redacție.

Rugăm prea plecat pe toți scriitori Moldoveni, să ni trimită, fără plată, macar parte din scrierile lor, pentru a le tipări în gazeta «Glasul Basarabiei», și pentru ca mai târziu să putem alcătui și deschide în Chișinău o bibliotecă pentru toți Moldovenii din Basarabia și alte gubernii ale Împărăției Rusești, cari doresc și vor ave putința fără nici-o cheltuială, să cetiască și să se lumineze în limba moldovenească.

Cântecele naționale, doinele Moldovenilor, cântările bisericești ș. a. puse pe note, ar fi de mare folos Moldovenilor din Basarabia, cari nu știu să cânte moldovenește, de cât doar «Știi tu»... «Am un leu»... «Nu-s parale nu-s»... și încă câteva la fel.

[…]

Nu vor lipsi din biblioteca aceasta și cărțile rusești, dacă se vor găsi binevoitori între frați noștri Ruși și Moldoveni, să ni dăruiască cât mai multe.

«Parale nu avem», de aceia și îndrăznim a cere cărți moldovenești și rusești fără plată.

Unuia mai ușor îi este să ni trimită fără plată o carte-două, de cât pentru noi ca să plătim la toți…

Dumnezeul Atotputernic va plăti fiecăruia după faptele sale, iar de la noi Moldovenii din Basarabia adâncă recunoștință și dragoste frățască.

Redacția.

Inochentie nu-i eretic.

Presfântul Sinod o găsit, că turburarea cu Inochentie, măcar că și este o mișcare destul de vătămătoare pentru pravoslavie, dar aceasta nu este eres, ci o boală de credință, și fiindcă Inochentie s-o pocăit, apoi Sinodul o hotărât, ca să nu-l despreuțască pe dânsul, dar să-l trimată în mănăstirea Soloveț.

Holera la marginea Basarabiei.

După știrile primite, holera adusă din Bulgaria în România, în zilele din urmă o cuprins o parte mare a României și o trecut și la Galați, Braila și Constanța. Apa în Dunărea deacu este împlută de vibrioni de holeră.

Din Chișinău.

Măria Sa Împărăteasa Alexandra Feodorovna, primind dela «Casa dragostei de muncă» (Dom Trudoliubia) din Chișinău un război moldovenesc, adresul aceștii obștii ș. a., - o trimis Preînalta Sa mulțămire.

Filiala (otdelenie) bancului țărănesc din Chișinău o însemnat pentru vânzare pe ziua de 18 Noiembre a. c. mai multe «uceastcuri» făcute de «zemleustroitelinaia comissia» și date pe la oameni în ținuturile Bălților, Benderului, Hotinului, Izmailului, Sorocei și al Orheiului pentru neplătirea banilor împrumutați.

Stăpânirea o dat dezlegare, ca să se aducă de peste graniță petrol (gaz) fără vamă până la 15 Decembrie a. c. Credem, că basarabenii se vor folosi mult de aceasta, cumpărând petrol din România, care este mult mai ieftin decât cel din Rossia.

În Basarabia să așteaptă o comissie, care are să cumpere vr-o 1000 de cai pentru oaste.

Un cârd de tineri au împroșcat în ziua de 17 August cu pietre un automobil care trecea pe ul. Alexandrovscaia, fiind mult suparați de automobilele, care trec între-una. Poliția i-o luat înscris.

Din Basarabia.

În s. Nisporeni, țin. Chișinăului, «zemleustroitelinaia comissia» o făcut un zăvod de făcut cărămidă și oale de acoperit casele.

În satul Pârlița se deschide iarmaroc Lunea.

Vărsarea Prutului.

În zilele de pe urmă să primesc știri tot spăimântătoare despre vărsarea Prutului. Deacu o parte mare de loc pe lângă râu este acoperită de apă. Pagube sunt foarte mari.

Glasul Basarabiei, 1913. № 20.