You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 4.08.13

4 August 1913



Din Chișinău.

D-l Gubernator M.E. Ghilhen o plecat în ținutu Izmailului, să facă revizie, și în locul lui ocârmuitori pe gubernie o rămas d. vițe-gubernator A. Iugan.

Președintele tribunalului din Chișinău (ocrujnâi sud) o primit dela ministerul de justiție țirculară, ca să fie negreșit înlăturată [...] în trebile judecății. Mai întâi, să nu mai amâne judecata pentru orice lucru de puțină însemnare.

«Gubernscoie Prisutstvie» o pus «opecă» (tutelă) asupra averii și ființei trăitoriului din Akerman S. Bondarenco, care râsâpe și își pierdia averea.

Frățește.

Locuitoriul Sava Nicî din mahalaua Sf. Vineri s-o plâns Redacției noastre, că în noaptea de 29 spre 30 Iulie un ticălos i-o pustiit tot ogorul (40 de prăjini) cu pepeni, scoțindu-i din pământ cu curpeni cu tot. Paguba este de vre-o 500 ruble. S-o jeluit celor în drept și credem, că hoțul va fi prins cât de curând, măcar că n-o fost prins cu labele pe pepeni, căci sunt dovezi, că o rudî de aproape o sărăcit pe Sava Nicî din «răzbunare»...



Din Basarabia.

În ținutu Orheiului, după știrile primite, ploile mari deacu înfricoșază pe săteni. Până acu sunt destule pagube făcte de apă, dar dacă ploile s-or mai prelungi, poate să se întâmple istoria cea din an. Vai atuncea de lumea muncitoare. Pânile grămădite pe alocurea au prins a încolți, pe vii, chiar și pe undele stropesc o început a să arăta mildiu, să betejesc și pomii, mai ales nucii și perjii, așa că roada pânilor albe, pomele și viile pot de tot să se strice, iar popușoii, de va fi August și Septembrie cu ploi și receli, - pot să nu se coacă, măcar că acu pe multe locuri sunt foarte frumoși. Desetina de pâne albă să până la 150 de puduri, iar pe la boieri și până la 200. Însă roada este destul «gărcată», adecă, pe multe locuri îi și proastă. Chiatra până acu mai n-o făcut stricăciune, dar apa o stricat mai mult pe lângă Nistru, dar acu foarte adaoge Reutul. Însă învățatul Demcinschii spune, că dela începutu lui August ploile se vor stârpi și s-a începe vreme bună. Dă Doamne!

Manevre

La Calaraș se fac mari manevre. Acolo o plecat cu ștabul său comandantul oștirilor din ocrugul Odessei gheneralul-leitenant V.N. Nichitin. La aceste manevre ieu parte vre-o 60 de mii de soldați.

Glasul Basarabiei, 1913. № 17.