You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 28.07.13

28 Iulie 1913


În Siberia.

Gazetele scriu, că strămutarea la Siberia este un pas primejdios și sfătuiesc, că oamenii mai bine să se opriască a-l face. Dela 1 Ianuarie până la 30 Iunie a.c. prin Celeabinsc și Sâzrani o trecut la locurile de după Ural 250,035 de strămutători, iar înnapoi s-au întors 59,949, adecă cam a patra parte. Asta din pricină, că Stăpânirea mai întâi  de a porni norodul pe drumuri, nu s-o îngrijit de aceia, ca locurile din Siberia să le-facă măcar ceva bune pentru trai.

Măcar că în vremea de pe urmă ea o luat măusri de a mai opri puhoiul de strămutători și assignuit oleacă de părale pentru a face drumuri, fântâni ș. a., totodată locurile ieste îndeobște rămân pustietăți sălbatice, cum sunt dela început lumei, și banii însemnați pentru prefacerea lor sunt ca ș-o nimica.



Din Chișinău.

D-l Gubernator înștiințază norodul din Basarabia, că la telegrama de hiritisire trimisă Măriei Sale Împărătesei Maria Feodorovna de ziua Sa, adică în ziua de Sf. Maria Magdalina o primit ca răspuns următoarea telegramă:

«Din inimă mulțămesc dumnevoastre și la tot norodul din Basarabia pentru hiritisiri și urări. Maria.»

În ziua de 19 Iulie în Chișinău au sosit din Odessa doi mitropoliți bulgari: Mitropolitul Avxentii al Pelagoniei și mitropolitul Boris al Ohridei. Catedrele estea amândouă sunt la granița Serbiei și odată cu luarea de oștile sârbești a acestor locuri—amândoi mitropoliții au fost lipsiți de ele. Acu ei au venit în Basarabia, unde bulgarii au mănăstirea Chipriana, ca până la sfârșitul războiului să trăiască acolo. Din Odessa ei au cerut prin telegraf dezlegare pentru asta dela înaltpreosfințitul Serafim, care acu să află în Chislovodsc. Înaltpreosfințitul această dezlegare le-o dat și pentru asta o telegrafiat preosf. Gavriil. La stanție mitropoliții o fost întâmpinați de preosf. Gavriil, și apoi primiți de el. La 21 Iulie mitropoliții, însoțiți de călugării sosiți din mănăstire, au plecat cu trenu la stanț. «Strașeni», iar de acolo la Chipriana.

I. E. Stârce, care împlinește datoriile le «nepremennâi cilen gubernscago prisutstvia» o plecat în ț. Orheiului, ca să facă revizie la ocârmuirile țărănești.



Din Basarabia.

În satul Tarutino, locuit mai mult de nemți coloniști, dela toamnă să presupune să se scoată gazeta lor, pe limba rusască și nemțască.

În târgul Bălți dela 1 până la 8 Septembrie a. c. are să e facă expoziție de lucruri gospodărești, sătești, de vite, de păsări, de poame ș .a. Cine vrea să ieie parte la astă expoziție (vâstavcî) poate să scrie despre dorința lui la «Belețcaia zemscaia uprava» până la 20 August.

Glasul Basarabiei, 1913. № 16.