You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 09.06.13

9 Iunie 1913



Din Chișinău.

S-o înapoiet din călătoria în țin. Bălților d-l Gubernator M.E. Ghilhen.

Noaptea spre 25 mai între stanțiile «Cainarî» și «Zlosii» pe pasajirul Fridrih Gheer s-o prădat de 46,000 de ruble. Cum merje trenul (poezdul) prădătorii au sărit din el și t-au ascuns.

D-l Gubernator o dat dezlegare pentru adunarea zemstvei de gubernie la 2 Iunie a. c.

În Chișinău se gătesc să așeze monumentul Împăratului Alexandru I.

D-l Gubernator o primit un țircular, că zemschii nacealinici n-au voie să fie de față la adunările țărănești, când s-aleg candidați pentru glasnâea (sfătuitori) în upravă, ca să nu sâliască adunarea să aleagă pe cine vrea el măcar, că zemschii este dator să facă cercetare de s-o făcut drept alejerile. La adunare pot să iee parte țaranii gospodari de loc, nu mai tânări de 25 de ani.

În mahalaua Melestiu s-o descoperit o șaică de tălhari. Fruntașii sînt arestați.

La 25 Mai o fost adunarea «gubernscago po voenscoi povinnosti prisutstvia», unde în ființa d-lui gubernator M. E. Ghilhen doftorii o căutat din nou pe 5 flăcăi, cari o fost astătoamnă la rând (la priem) și alți 2 oameni, cari o slujit mai înnainte în oaste, ș-apoi o fost sloboziți. Din cei 5 flăcăi, pe unu l-o trimes la spitalul «Costiujeni» pe-o vreme, ca să se poată înțelege de este el în toată mintea, 3 o rămas să meargă, iar la rând de la toamnă, iar pe acei 2 foști soldați i-o găsit bolnavi și le-o pus să primească câte 6 rub. pe lună «pensie».

Inspectorul doctorilor (cel mai mare de doftori) din gubernie zilele astea va cerceta fabricile cele unde se fac apele dulci gazoase, ca limonad, cvas ș.a.



Din Basarabia.

După știrile primite de ministeriul de negustorie, în Basarabia sămănăturile cele de grâu de toamnă și cele ce săvară - sînt bune, grâul de vară, ovăsul și orzul - potrivite, dar sămănăturile de popușoi proaste.

Zemstvo din Bender alcătuiește din învățători și învățătoare o excursie la expoziția din Chiev.

În s. Gorești, țin. Izmailului, s-o deschis poștă.

În s. Cealacovca, țin. Bălților, în banca de stat s-o deschis poștă.

Mai zilile trecute în s. Sarcovo, pristavu o oprit 2 femei ș-un flăcău, cari călătore le Balta, și i-o închis în «cordegardie». Сine sînt ei încă nu se știe.

În s. Costuleni obștia o hotărât să-și împartă pomântul și să facă orândueli în stăpânirea lui cu ajutorul de la «zemleustroitelinoi comissia» din Chișinău.
Sfatul pentru plugărie și gospodărie din Orhei să facă în 25 de locuri în tot ținutu adunări, unde or să vorbească săteni, cum se lucreze pomântul, se vor face cetiri pentru asta  și au să fie arătate figuri, poze (cartinci). Stăpânirea pentru aista lucuru o dat 500 de ruble.

Glasul Basarabiei, 1913. № 9.