You are here

Preotul Grigorie Constantinescu

Category: 
Author: 
Halippa P. Preotul Grigorie Constantinescu // Viața Basarabiei, 1932. № 4. P. 76.

S'a stins din viață, pe ziua de 7 Aprilie, in satul Năpădeni, unde a preofit 13 ani, preotul Grigorie D. Constantinescu, unul din harnicii lucrători pe tărâmul cultaral românesc în Basarabia. Născut la Iași, în 1875, și-a făcut studiile la Seminarul teologic de acolo și apoi din îndemnul și cu binecuvântarea mitropolitului Moldovei — Iosif Naniescu (basarabean de origine) a plecat la Chiev, iar după absolvirea Academiei Teologice, a venit în Basarabia, unde a și rămas, angajându-se cu scrisul la prima gazetă moldovenească din Chișinău — „Basarabia" și la „Luminătorul". Tot atunci a devenit profesor de limba română ia Seminarul Teologic și la școala Eparhială de fete și secretar de redacție la Tipografia Eparhială, însărcinat cu facerea corecturelor pentru cărțile bisericești — o muncă foarte importantă în opera de tipărire a cărților. Din anul 1913, a început să editeze gazeta săptămânală în limba moldovenească „Glasul Basarabiei", care a trăit mai bine de un an.

Fire sociabilă și povestitor bun, răposatul a legat prietenii cu lumea moldovenilor din Basarabia, stăruind oriunde ajungea să vorbească despre cultura românească, despre necesitatea introducerii limbei moldovenești în școală, despre legăturile istorice cu Moldova lui Ștefan cel Mare și despre unirea moldovenilor basarabeni în vederea apărării intereselor lor. Darul său de povestitor, răposatul l'a dovedit și în acele înseninări și memorii pe care le-a scris si care, împreună cu articolele sale din „Basarabia", „Luminătorul" și „Glasul Basarabiei", ar merita să fie scoase în volum.

În anul 1919, răposatu l s'a preoțit și în calitatea sa de paroh al Năpădenilor a lăsat în urma sa regrete eterne printre moldoveni dela codru. Biserica pe care o slujit-o cu cinste și neamul pe care l'a iubit cu devotament, vor trebui să'l pomenească ca pe un vrednic fiu, sărind întru îngrijirea celor zece copii care au rămas în seama să rmanei văduve a celui ce a fost Grigorie teologul Constantinescu.

P. H.