You are here

Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial (1939–1945)

Book title: 
Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial (1939–1945)
Authors: 
Abstract: 

Deşi s-au scurs deja şase decenii de la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial, nu toate problemele legate de acest dezastru au fost destul de bine studiate. Cauzele acestei stări de lucruri sunt multiple, ele fiind atât de ordin obiectiv, cât şi, mai ales, subiectiv.

Mult timp regimul totalitar comunist din fosta URSS şi cele din statele satelite au interzis cercetarea unor subiecte de mare importanţă ştiinţifică şi politică, dar care intrau în contradicţie cu dogmele ideologice ale partidelor de la putere.

În prezenta lucrare, pe baza unor documente inedite, a fost demascată activitatea criminală a regimului bolşevic de la Chişinău în perioada 22 iunie-26 iulie 1941, activitate ce a urmărit evacuarea în adâncurile URSS, sau nimicirea bunurilor materiale conform tacticii „pământului ars".

Prima dată în istoriografie este urmărită obiectiv şi sub toate aspectele activitatea Guvernământului Basarabiei în perioada existenţei sale (1941-1944). Au fost depistate, analizate, sistematizate şi generalizate date statistice şi materiale inedite, care au permis precizarea unor fapte, evenimente şi corectarea unor afirmaţii eronate, strecurate cu bună ştiinţă în vechea istoriografie.

În lucrare sunt studiate evenimentele ce s-au derulat în vara anului 1940, când teritoriul Basarabiei, nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi câteva insule româneşti din Delta Dunării au fost răpite brutal de imperiul sovietic, precum şi procesul de sovietizare a ceea ce mai rămăsese din Basarabia în urma hăcuirilor teritoriale, adică RSSM.

City: 
Chișinău
Year: 
2006
ISBN: 
978-9975-69-049-2
Pages: 
223
Reference: 
Petrencu A. Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial (1939–1945). Chișinău: Prut Internațional, 2006.
Download: 
You need to register or authorize to access the book
Rate: 
0
No votes yet