You are here

Din ziare basarabene - 02.02.1914

2 Fevruarie 1914


 

Din Chișinău.

O nouă tovărășie.

Obștia de pomicultură (livădărie) din Chișinău vre să alcătuiască o tovărășie a podgorenilor («vierilor») și pomicultorilor («livădarilor») pentru vânzarea fructelor și vinului.

UN TÂNĂR CARE SE ÎMPUȘCĂ.

În ziua de 29 Ianuarie, la 11 ci. sara s-o împușcat cu un revolver, dându-și 4 focuri în pântece, Grigorie I. Coșcug, de 19 ani, fiul redactorului gazetei «Novosti Chișineva» (Noutățile Chișinăului). Pricina care l-o făcut să se împuște nu se știe. Fiind fecior de părinți bogați, el era cinovnic la caznaceistvo. Era un tânăr foarte plăcut și iubit de părinți și tovarășii săi. În ziua de 29 Ianuarie înspre sară, el s-o dus în oraș, pe urmă în iliuzion cu părinții săi, iar pe la 9 ceasuri sara, despărțindu-se de dânșii, o spus că se duce la slujbă. Pe la 11 ceasuri sara, pe ulița Mihailovscaia, trecătorii au fosta atrași de 4 focuri de revolver. Ducându-se la fața locului, au găsit pe G.I. Coșcug întins pe trotuar și plin de sânge. O fost îndată râdicat și dus la spitalul Crucea-Roșie, unde o spus numai cum îl cheamă, iar despre pricina omorârei o rugat să nu fie întrebat. După ce i s-o dat ajutoarele cuvenite, o fost dus la spitalul zemstvei, unde au început să-i scoată gloanțele. Dar zădarnice au rămas încercările doctorilor, căci la 2 ceasuri noaptea nefericitul Coșcug ș-a dat sufletul.

Vinul Basarabiei.

Vinul Basarabiei este mult căutat în Caucaz pentru facerea șampaniei Abrau-Diurso. Anul acesta au fost vândute aproape 10 mii de vedre de vin nou. Prețul pentru acest vin o fost râdicat la 3 rub. - 3 rub. 20 cop. vadra pe loc. După cercetările făcute s-o găsit, că vinul câtorva vii din Basarabia este dintre cele mai bune.

Glasul Basarabiei, 1914, № 5(41).