You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 12.01.14

12 Ianuarie 1914


 

Pentru lumină.

Cu încetul încep a se înmulți tipăriturile moldovenești. Aceasta trebuie să ne bucure pe toți, cari cu adevărat umblăm după lumină, iar nu după altăcevă.

Căci cu cât vor fi mai multe, cu atâta va fi mai bine pentru toți ai noștri din Basarabia, care are mare nevoie de cărți multe, multe și gazete de tot feliul pe limba noastră moldovenească.

Aceia ce se tipărește în vremea de față în Basarabia nu-i de- ajuns, pentru a mulțămi măcar și 5—6 mii de Basarabeni.

Toate tipăriturile moldovenești din Chișinău sunt cetite, putem spune, numai de 1,500—cel mult 2000 de moldoveni,— încolo — pace, somn adânc și... fericit!

Mai bine de un milion jumătate de voinici nu-și bat capu cu cărțile și gazetele moldovenești, iar din cei cu știință de carte, învățați la școală,—din cei luminați dintre ai noștri, mulți nu se sfiesc să-ți spuie în față: «mare nevoie avem noi de moldoveneasca voastră, când avem, slavă Domnului, atâtea și atâtea cărți și gazete rusești»!

Și câți sunt dintre aceștia oameni cu stare, bogați, cari ar putea împreună să facă cel mai mare bine fraților lor din neamul din care se trag și ei, ar putea în doi-trei ani să schimbe fața moldovanului nostru, mai ales a celui fără știință de carte, care se chinuiește și în veacul în care trăim în bezna întunericului, ca rob al neștiinței, al nepăsării fraților lui de acelaș sânje!

Nu-i dragoste frățească, nu-i nici bunăvoință din partea celor luminați, a celor bogați și mai ales din partea celor cu putere, al căror cuvânt ar putea fi ascultat ori și când, numai dacă ar vrea să se puie pe atâta, ca să scoată cu orice preț de la întuneric la lumină întreg neamul moldovenesc din Basarabia— prin școli moldovenești, prin biblioteci cu cărți și gazete moldovenești, însfârșit — prin carte și numai prin carte moldovenească!

Am avut și avem în Duma Împărăției deputați «dela Basarabia», da încă ce deputați, — vre-o câțiva nici n-au deschis gura cât au șezut pe «canapca» Dumei!

Un lipovan mai degrabă s-o găsit cu cap să ceară drepturi... pentru moldoveni, să ceară limba moldovenească în școli! Și Duma l-o ascultat. Mai departe n-o mers treaba atuncea. Dar ar merje cumva acuma, dacă deputații noștri s-ar pune luntre și punte — pentru școli moldovenești sau altfel zis — pentru limba moldovenească în școlile rusești.

Aceasta este una din datoriile de căpitenie ale fraților noștri Moldoveni din neam mare, mai bogați, mai învățați, mai luminați de cât noi păcătoșii și nevrednici fii ai Basarabiei «ajunsă în ziua de apoi»...

Lumină, lumină să ne deie. — cerem lumina binefăcătoare a învățăturii prin carte moldovenească.

Aceasta o puteți dla Voi mai ușor de cât noi cu slabele noastre puteri!

Iubiți-ne, precum și noi Vă iubii pe Voi, măcar că sunteți departe de noi!

Căci trăim cu nădejdea, inimile Voastre și pentru noi, apropiindu-ne din ce în ce mai mult și lucrând împreună pentru luminarea și fericirea neamului nostru Moldovenesc din Basarabia.

Ne trebuiesc cărți de tot feliul, tipărite, după cum cer mulți, cu buchii rusești,—cine să le tipărească, cu ce?

Dacă ar pune umărul mai mulți, dacă ar vrea măcar 500 din 1,850,000 de moldoveni să se unească, alcătuindu-se în Obștie Moldovenească, despre trebuința căreia s-a mai scris în «Gl. B.», atunci treburile noastre ar merje strună, s-ar putea tipări și cărți cât mai multe.

Redacția gazetei «Glasul Basarabiei» va tipări din când în când câte o carte cu tot feliul de scrieri alese și de folos, ca tot mai mult să aibă moldovenii noștri ce ceti pe limba lor.

Și ne-am bucurat foarte mult, când Duminică 5 Ianuarie a. c. gazeta «Glasul Basarabiei» o capatat alt tovarăș de luptă pentru lumină — gazeta «Cuvânt Moldovenesc».

Dorim din tot sufletul noului tovarăș viață lungă și spornică, pentru a aduce la calea cea dreaptă pe cei rătăciți și întunecați.

Din toată inima dorim ca numărul revistelor, al cărților și al gazetelor pe limba moldovenească să crească tot mai mare, spre binele și fericirea tuturor Moldovenilor din Basarabia.

Gr. D. C-scu.

Către Moldoveni.

Sculați, Moldoveni, nu dormiți, ci luați gazeta-n limba mamă s-o cetiți; că ea vă povățuiește de bine, vrând să scoată la lumină pe oricine; că ea este o micuță hârtie, ar îi plină de învățături și vești de bucurie. Din ea se vede, cum alte nații pe lume, se silesc ași învăța al lor neam și nume. Numai firea moldovenească se silesc să o înjosască; că de-i puțin cineva și-nvățat, nici se uită la al său neam și sat. Încep unia rusește-a gâgâi și de neamul lor a se feri. Ea luați sama și vă priviți, că cu aceasta mult mai greșiți, făcând în lume-așa mare rău, să ne luați limba dată de Dumnezeu! Căci nici-o nație pe lume nu-și ascunde al său nume, dar toți se silesc cu cât mai tare, să o crească-n lume floare. Numai tu, sărman Moldovan, te înjosești din an în an! Plugar de ești, cât de sărman, nu jăli două-trei ruble pe an! Mai scade ceva din rachioași... da gazeta pe limba ta să n-o lași. Ea luați sama bine la alte nații pe lume, - cum tot dubălariu și ciubotariu jidovesc, sâmbăta gazetă-n limba lor cetesc.

Domnule Redactor! Tare doresc, ca micuța me scrisoare să te afle-n bună și fericită stare întru care-ți dau de știre, cum că am mare și fierbinte dorire: cu anul nou te hiritisesc, zile bune și ani mulți îți doresc. Și în toți anii Domnul să-ți ajute la aceste fericite lupte: a lumina Moldovenii toți, ce zac până azi ca niște morți. Strigă, Domnule, nu înceta, că degrabă se vor deștepta, că toate lucrurile bune, cu anevoie se lățesc în lume.

Vă rog să-mi dați iertare pentru proasta me scrisoare, că-s om neînvățat, mult la școală neumblat.

Eu cel mai prost scriitor, dar de toate cele bune doritor.

Filimon S. Borcariu.

Din Chișinău.

Adunarea dvorenilor. În ziua de 10 Ianuarie, d-l gubernator M.E. Ghilhen o deschis adunarea dvorenilor din Basarabia. Apoi s-au dus cu toții la sobor, unde s-o slujit moleben. După moleben și jurământ, dvorenii s-au întors în zala cea mare a dumei orășănești. Până azi încă n-au venit în Chișinău toți dvorenii. În mai multe case de-ale dvorenilor se fac adunări deosebite în vederea alejirilor de predvoditeli ș.a.

Glasul Basarabiei, 1914, № 38.