You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 17.11.13

17 Noiemvrie 1913



Alt concert moldovenesc.

Altă veste de bucurie pentru noi moldovenii din Basarabia.

Săptămâna viitoare va veni în Chișinău, pentru a da un sângur concert, vestita capellă «Dimitrie Suceveanu» alcătuită din cei mai buni cântăreți (horiști) și condusă de d-l G. Grigoriu neîntrecutul cântăreț — protopsalt al Mitropoliei din Iași și profesor de muzica bisericească.

Cele mai frumoase cântecele naționale moldovenești și cântări bisericești sunt puse în programa acestui concert, pe care-l așteaptă cu nerăbdare nu numai moldovenii, dar și toți aceia, cărora le plac cântecele noastre moldovenești.

Concertul se v da în zala Casei Eparhiale.

De și cheltuielile pentru aducerea acestui hor în Chișinău sunt mari, totuși prețul biletelor este destul de ieftin și se vând în magazinul de muzică B. V. Belousova, Pușchinscaia 25.

Din Chișcinău.

Confiscarea jurnalului moldovenesc

În ziua de 14 Noiemvrie după orânduirea d-lui vițe-gubernator A. N. Iugan poliția o confiscat № 5 al jurnalului «Cuvânt Moldovenesc».

Redactorul N. N. Alexandri este dat în judecată pentru poiezia poietului român Al. Vlahuță «La icoană».

O jalobă dreaptă.

Mai mulți locuitori, barbați și femei, din orașul Chișinău, au venit zilele acestea la redacție, jăluindu-se că nu pot să cumpere în grabă lemne de la uprava orașului, așteptând cu ceasurile pe la uși sau, ce-i mai rău, afară în frig, până se învrednicesc să capete «cvitanție» pentru ca apoi să se ducă la «Ciuflinscaia» să-și ies lemnele. Unia nu știu unde să deie paralele pentru lemne, iar altora, de și nevoieși, totuși le este rușine să cumpere lemne de la upravă, plătind acolo banii.

De aceia, foarte bine ar face uprava, dacă n-ar mai purta lumea nevoieșă pe drumuri pentru ½ sau 1 copeică folos la pudul de lemne, dar ar face așa fel, ca oamenii să cumpere lemne de-adreptul de la «sclad» fără a mai veni pe la uprava. Numai așa uprav poate fi de ajutor pentru toți cei nevoieși.
Nu se teamă că și bogații vor cumpăra lemnele upravei.

Venirea lui A.V. Crivoșein în Chișinău.

Săptămâna ce vine se așteaptă sosirea în Chișinău a d-lui Crivoșein, nacealinicul celei mai mari ocârmuiri pentru alcătuirea trebilor pământești.

Glasul Basarabiei, 1913. № 32.