You are here

Știri din Basarabia acum o sută de ani - 29.09.13

29 Septembrie 1913



Holera în Basarabia.

În Vilcovo toate cârșmele și tractirurile unde se vând băuturi spiritoase sunt închise. Prin alte locuri în Basarabia de holera nu s-aude.

Din pricina holerei.

Preosfințitul episcop al Izmailului Neofit, fiind că în țin. Izmailului s-o ivit holera, o telegrafiat să se oprească cu purtarea Sf. Icoane făcătoare de minuni a Sf. Annei din Cașin prin satele de lângă Prut.

La 24 Septembrie în Chișinău o fost adunarea comissiei sanitare dela drumul de fier pentru a hotărî ce măsuri trebuiesc luate dacă se va ivi holera. Comissia a luat următoarele hotărâri: 1) în fiecare tren (poiezd) trebuie să meargă un feldșer — conductor, care să aibă cu dânsul ș-o mică spițerie și mijloace pentru dezinfecție; 2) la toate stanțiile trebuie să fie apă rece fiartă și apă fierbinte pentru ceai, care să fie dată degeaba tuturor pasagerilor; 3) să poftească pe uprava zemstvei din Chișinău, ca să spuie, cari spițerii sunt aproape de drumul de fier, și 4) la stanția Ungheni să se orânduiască doftori, cari să privigheze pe cei care vin din România.



Sf. Icoană de la Gherboveț.

Mâine Luni 30 Septemvrie va fi adusă în Chișinău Sf. Icoană a Maicei Domnului de la Gherboveț.



„Pentru viața pruncilor“.

În zilele de 1 și 2 Octomvrie se vor strânge pe ulițile Chișinăului jertfe în folosul «obștiei luptătoare pentru viața pruncilor». Obștia aceasta se luptă cu boalele și moartea pruncilor cari în Rosia este îngrozitoare. Fiecare mamă și tată, fiecare soră și frate, care știu bine cât de dureroasă și nemângâitoare este moartea pruncilor nevinovați, a copiilor și fraților lor, viitorilor cetățeni și puterea țării, moarte care adeseaori se întâmplă numai din împrejurările vieții pierzătoare pentru ei, credem că nu se vor zgârci de câteva capeici pentru acest mare lucru!

Fiecărui jertfitor i-a fi pus pe piept copilul în fașe, împrejurul căruia este scris: «Vașa lepta — spasenie deteam» (Banul vostru — izbăvirea pruncilor).



Adunare și revizie.

Uprava zemstvei de ținut din Chișinău cere de la d-l Gubernator dezlegare pentru adunarea obștească pe ziua de 25 Octombrie.

La21 Septembrie au plecat din Chișinău prin gubernie d-nii Raevschii și Eghelștein pentru controlarea băncilor sătești.

Pelagra în ținutul Hotinului.

În vrem călătoriei d-lui Gubernator prin Basarabia, cătră dânsul s-au întors cu rugăminte locuitorii din țin. Hotinului, ca să fie luate măsuri împotriva boalei pelagra, care tot mai tare se împrăștie prin ținut. Domnul Gubernator, între altele, o poftit pe doftorul psihiatru dela Costiujeni să-și spuie părerile și prepunerile lui în privința asta.

Anarhist iertat.

Anarhistul Cojemeachin, care o fost în Hotin osândit de județ la moarte, Măria Sa i-o dăruit viața, schimbându-i pedânsa cu moarte prin munca sâlnica pentru toată viața.

Glasul Basarabiei, 1913. № 25.