You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 01.09.13

1 Septemvrie 1913



Despre Inochentie.

Presfântul sinod, odată cu hotărârea despre Inochentie, o hotărât, ca să se lupte și cu învățătura lui la locul începerei ei, în eparhiile Chișinăului, Podoliei și a Hersonului, — cu mijloace blândeței, cu dojeniri și propoveduirea cuvântului lui Dumnezeu pe limba moldovenească. Așijderea o hotărât, ca să închidă mormântul preutului Feodosie Levițchii și toate fântânile la care alerga închinătorii, fiindcă Inochentie și cu ucenicii lui propoveduie, că apa din aceste fântâni este făcătoare de minuni și aici se va arăta maica Domnului. O poruncit ocârmuirilor eparhiale din sus numitele gubernii să ieie dela următorii lui Inochentie lucrurile de închinare, cari se atârnă de Balta și chipul lui Feodosie Levițchii, pe care oamenii îl au drept icoană. Toate lucrurile, pe care le-au jertfit următorii lui Inochentie în mănăstirea Muromului, vor fi vândute, iar banii se vor întoarce moldovenilor din Basarabia. Pe arhimandritul Muromului Mercurie au să-l mute la altă mănăstire ca simplu (prost) călugăre.



Din Chișinău.

D-l gubernator o dat dezlegare pentru adunarea cooperatiștilor în ținutul Akermanului pe zilele de 5 și 6 septembrie.

D-l gubernator o poruncit upravei orășane din Chișinău să adune pe aleșii târgului pentru a-i jura și să aleagă dintre ei președinte în Dama (primari, golova).

Zemstvo de gubernie o asignuit 500 de rub. pentru monumentul lui Stolâpin în Chiev.

Uprava zemstvei de gubernie o poruncit redacției jurnalului «Bessarabscoie Seliscoie Hozeaistvo» să tipărească mai multe cărticele pentru gospodărie, pentru împrăștierea fără de plată prin norod. Noi am sfătui să le tipărească și pe limba moldovenească, căci altfel vor fi zadarnice munca și cheltuielile, ca și până acuma.

În Chișinău se va face o adunare, cu scop de a dezbate treaba cu starea ră a viilor și facerea vinului.

Uprava zemstvei de gubernie o poftit pe profesorul A. I. Nabochihŭ, care o sosit zilile trecute în Chișinău, ca să caute din ce pricină se usucă viile tinere în Basarabia, altoite (hultuite) pe vițe americane. Profesorul cu tovarâșii lui o plecat în Basarabia să vadă viile.

În fața holerei.

D-l Gubernator o trimis un țircular pe la toate ocârmuirile în Basarabia, ca să se ieie măsuri înpotriva aducerei holerei în Basarabia din România ș pentru lupta cu dânsa, de se va ivi. Între altele multe d-l Gubernator cere, ca să se deie cel mai mare ajutor norodului sărac, să poată be apă fiară și din vase bine astupate, să se găsesc locuri deosebite și de ajuns pentru bolnavii de holeră prin bolniți, iar pe unde nu-s, să se nămească case; să se mai înmulțască doftorii și să se deschidă șpitaluri vremelnice ș. a. Însfârșit, în țircular se zice, ca să se lămurească norodului tot ce se atârnă de holeră, făcând adunări, la cari se citească și să se spuie tot despre dânsa, și așijderea prin mijlocirea cărticelelor, cari trebuie să se împrăștie prin norod.

Dela d-l Ministru de Interne s-o primit telegramă, în care se poruncește, să se ieie măsuri împotriva holerei, ce poate să se ivească în Basarabia.

Trebuie numai de luat măsuri și nu-i nimica de teamă iată în România, măcar că holera bântuiește parte de țară, dar fiindcă doftorii au luat toate măsurile, dobândite până acu de învățătură, — ce-i mai mulți din bolnavi se îndreaptă (se vindecă).



Din Basarabia.

Pe moșia Colibaș țin Izmailului zilile trecute o bătut chiatra ș-o nimicit 250 des. de vie. Pagubele au ajuns la 16 mii de ruble.

În satele Slobodzeia și Giurgiulești, tot în acest ținut, Prutul, vărsând, o înnecat vii de 2000 le ruble.

Chiatra care o fost mai zilele trecute o bătut în Șabo 1600 de des. de vie țărănești.

Basarabia în pază.

Basarabia îi pusă de Stăpânire în pază din pricina holerei. D-l Gubernator o dat de știre despre asta la toate ocârmuirile, poruncind să se ieie toate măsurile trebuincioase.

La Dunărea, ca să nu se aducă holera din România, Ocârmuirea o pus carantină.

Glasul Basarabiei, 1913. № 21.