You are here

Știri din ziare moldovenești de o sută de ani - 11.08.13

11 August 1913



Din Chișinău.

Din pricină că s-au scumpit petrolul (gazul), câteva companii ale drumurilor de fier au hotărât să cumpere petrol în România.

Omorul din Boiucani

În noaptea de 7 spre 8 August în mahalaua Chișinăului Boiucani au fost uciși evreul Iosă Fridman de 35 de ani, femeia lui Egda de 30 de ani și tare rânită o copilă [...]

Se prespune, că ucigașii sunt soldați, fiind-că casa lui Fridman e aproape de cazarmă și asta o spune și copila cu o fetișoară a răposatului Ester, de vre-o 4 ani.

Aeroplan.

În ziua de 6 August zburătorul ostășesc V.I. Hioni, râdicându-se în văzduh cu mașina numită [...] la 6 ceasuri dimineața din Odesa, peste 1½ ceas. o sosit în Chișinău, unde s-o lăsat la pământ. Sara, după pofta ofițerilor de loc, el încă odată s-o râdicat ș-o zburat pe deasupra Chișinăului, după aceia s-o scoborât lângă Petricani.

Chișinăunenilor aceasta le-o adus mare plăcere.

«Gubernscoie pravlenie» o însămnat o comisie pentru ca să caute [...] drumurile făcute pentru tramvai («concă») în Chișinău.

Altă veste de mare bucurie.

Deocamdată numai ocârmuirea duhovnicească o înțeles, că moldovenii cari se învață în școlile începătoare pe limba rusască, nu învață decât câteva cuvinte mai întrebuințate, iar după o scurtă vreme și pe acelea le uită. Cei cari le învață pe rusește nu se deșteaptă cu nimica, iar învățăturile despre credință și sfânta istorie lor le rămân necunoscute. Lucrul acesta o pus pe gânduri pe cinstiții părinți și ei, după oareșicare chibduire în adunarea lor cea de pe urmă au venit la aci unire, că moldovenii nu [...] știu adevărurile legei, numai pentru aceia, că în școală pe dânșii îi învață în limba streină. Rugăciunile și lega lui Dumnezeu ei le învață derost, neînțelegând adeseori nimica din cele ce învață. Asta este și pricina, că ei cu așa avânt s-au aruncat în brațele lui Inochentie, care lor toate le spunea moldovenește. Pentru atâta sfatul școlar eparhial din Chișinău o hotărât, ca în școlile bisericești de popor (țercovno-prihodschia școlî), unde se învață copiii moldovenilor, legea lui Dumnezeu să se învețe pe limba moldovenească nu în toate clasele, dar încurgerea celor întâi doi ani, apoi pe cea rusască.



Din Basarabia.

Înnecat într-o putină cu zăr.

În satul Stoieanovca, țin. Izmailului, femeia trăitoriului din acest sat Tanurcova, mulgând oile, o închegat capul și l-o pus să se scurgă deasupra unei putine. Nu departe de putină dorme băiețelul ei Ivan, de 10 luni. Lăsând copilul dormind și putina cu zăr lângă dânsul, femeia o ieșit din casă, o încuiet ușa și s-o dus la arie, unde s-o luat cu lucru ș-o c-am întârziet. Când s-o întors acasă o găsit băiețelul înnecat în putina cu zăr.

Glasul Basarabiei, 1913. № 18.