You are here

Ce scrieau ziare moldovenești acum o sută de ani? - 16.06.13

16 Iunie 1913



Din Chișinău.

În târg se poartă vestea, că Stăpânirea are să facă revizie la «dvoreanscaia  opeca».

După porunca Min. dinlăuntru, d-l Gubernator poftește pe toate ocârmuirile de prin târgurile din Basarabia, ca tot materialu de fabrici pentru zidiri de case ș. a. să-l cumpere dela fabricile din Rossia, iar nu de peste graniță.

Muzeul zemstvei din Basarabia dela 10 Iunie se închide pe două luni, pentru că are să facă remont (mitirisire).



Cu automobilul...

În ziua de 7 Iunie la 7½ ceas. dimineață, nu departe de s. Peresecina, un automobil mare, în care erau ficiorul proprietarului din s. Cazanești - Stepan Uvaliev, de 19 ani, ocârmuitoriul (vichilul) economiei, injinerul Bluvștein, Alexandru Levinschii și mașinistul, vrând să se ferească de o tabără de cară, cari vine pe șose, - din toată fuga s-o trântit într-un stâlp de pe marjina șoselei și așa de tare, că de vr-o câteva ori s-o întors cu fața în sus și în jos.

Automobilul s-o sfărâmat bucățele. Șoferul, fiind asvârlit pe pietre, o rămas mort pe loc cu capu sfărmat. Tânărul Uvaliev și Levinschii au fost foarte tari râniți și numa Bluvștein din întâplare o scăpat cu vr-o câteva zgârituri.

S. Uvaliev și Bluvștein au fost duși în satul din apropiere, unde peste câteva ceasuri au sosit din Cazanești părinții și fratele lui Uvaliev, foarte întristați de cele întemplate. Levinschii o fost dus la Orhei. Viața lui e în primejdie. Uvaliev o murit.

La locul întâmplării au plecat năcealinicii pentru cercetare.



Din Basarabia.

Zemschii comitet din Izmail o trimis spre îngărire Ministerului pentru învățătură proiectul pentru învățătura jenerală de obște, în ținutul Izmailului.
În satul Cresteneț s-o prădat biserica. Tălharii nu sînt prinși.

Aprope de s. Revac s-o găsit uciși țăr. din s. Gangura Andrei Ursu și Feodor Goși și fecoru lui Andrei rău stâlcit. Băietu spune, că ucigașii sînt din s. Gangura și el îi cunoaște.

În s. Peresecina Gheorghii Arsenii, de 20 de ani, o ucis pe Stepan Roșca de 22 de ani.

În Benderi, aprope de fântâna de apă, niște lucrători o găsit o comoară de bani de aur, pe cari scrisoarea îi latinească. Banii iștia sînt de vre-o 1,300 de ani.

Glasul Basarabiei, 1913. № 10.